MENÜ
Keresés
MÁJUS 2024

Roulette Fizika - A játék mögötti tudomány és matematika

A modern technológia és a rulettjátékok fizikai paraméterei mögötti fizika.


Útmutató a rulett előrejelzéshez és a fizika a rulettben

A modern technológia és a rulettjátékok fizikai paraméterei mögötti fizika.

Írta: Stefano Rossi | Az értékelés utolsó frissítése: 24 Június 2023 | Tényellenőrzés: Kim Birch

HITELTÉT EXPERT HITELTÉT EXPERT
Stefano Rossi, játékelméleti és mennyiségi elemzési szakértőnk a klasszikus kaszinójátékokban, például a Rulettben gyakorlott, és előfordult, hogy dolgozott olasz kaszinókban is. Névjegy Stefano Rossi

A rulett kétségtelenül az egyik legtöbbet játszott kaszinó asztali játék, és a játékosok évszázadok óta próbálják legyőzni a rulettet. Bármikor belépsz egy fizikai kaszinóba, nem hagyhatod ki a klasszikus rulettasztalt, amely arra vár, hogy fogadj rajta. A hagyományos kaszinó rulettkerék izgalmas, magával ragadó, tele van szórakozással és izgalommal, és szuper egyszerű. Az általunk ismert klasszikus rulett játék felépítése 1796 óta ugyanaz maradt, és ez a fő oka annak, hogy az emberek minden korosztályban szeretik ezt a csodálatos játékot.

A játék igazán szórakoztató, és szuper izgalmas is. A játék mögött álló tudomány nagyon érdekes, de sok játékost össze is zavar. Egyesek folyton azon gondolkodnak, hogyan lehet kiszámítani a rulettgolyó valószínű leszállóhelyét az erő és a röppálya segítségével, és mindenféle módszerrel próbálják megtalálni a módját annak, hogy becsapják a kaszinót, de vajon tényleg meg lehet-e határozni? Lehetséges ez?

A rulett jelenlegi játékterve a rulett feltalálójának, Blaise Pascalnak, a híres francia matematikusnak és fizikusnak köszönheti a tervezését, aki egy működő perpetuum mobile megalkotásával próbálkozott. Bár ezt a gépet nem sikerült megalkotnia, de amit létrehozott, az egy forradalmi kerékszerű eszköz volt, amely minden máshoz hasonlóan befolyásolta a kaszinóipart.

Nincs fix időhatár arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell pörögnie a rulettkeréknek, mivel ez kizárólag a krupié stílusától és a kaszinóasztal forgalmától függ. Általában a kerék körülbelül 4 percig pörög, de ez a valóságban ettől eltérhet. A rulettkerék a tudósok számára is nagyon érdekes eszköz. A rulettkerék végső terének kiszámításának ötlete mindig is nagyon népszerű és divatos volt a tudomány szerelmesei körében.

A hatalmas népszerűség a rulettgolyó leszállóterének megtalálására szolgáló egyenlet kovácsolása mögött azért szuper érdekes, mert ha egy játékos a kerék sebességének és irányának segítségével kitalálja, hogy a golyó hol fog landolni, akkor egyik napról a másikra milliárdossá válhat. Az emberek a newtoni mechanika, a golyó érintkezési pontja, a golyó sebessége és hasonló dolgok segítségével próbáltak ilyen egyenletet találni. A rulett azonban egy nagyon pörgős játék, és minden akció nagyon gyorsan történik, és szinte lehetetlennek tűnik, hogy ilyen rövid idő alatt megtaláljuk a játék kimenetelét.

Manapság szinte minden jó élő osztós kaszinó kínál rulettet asztali játéklehetőségként, digitális formában pedig az online kaszinók véletlenszám-generátorokat használnak, amelyek véletlenszerűen határozzák meg azokat a helyeket, ahol a golyó landol a rulettkerékben. Vannak élő játéklehetőségek is a rulett fogadásokhoz, ahol a kaszinóközpontokban valódi kerekeket pörgetnek, és élő felvételüket közvetítik neked.

ArrowArrowVISSZA A TARTALOMHOZ

A pszichológia lényeges része az élő rulettkerekeknek

Arulettjátékokban és a fizikában aktívan használt másik tudományterület a pszichológia tudománya. Amikor a játékosok a kerékre teszik tétjeiket, a pszichológia tudománya lép működésbe. A pszichológia a rulett számos aspektusában jelen van, ami annyira érdekessé és izgalmassá teszi ezt a játékot. Például, mivel a rulettkerék egy teljesen véletlenszerű eszköz, és nem lehet megjósolni, hogy a golyó hol fog landolni, csak véletlenszerűen kell kiválasztani egy helyet, de a való életben a legtöbb játékos erősen gondolkodik a szerencsén, a szerencsés és szerencsétlen szériákon és a korábbi rulettjátékok eredményein, mielőtt kiválasztja a helyet.

Az ilyen gyakorlatok számos babonát és félrevezető stratégiát eredményeznek a játékosok fejében, és a játék szükségtelenül bonyolulttá válhat.

Távolról nézve a rulettjáték a legtöbb játékos számára meglehetősen egyszerűnek tűnhet, a gyakorlatban azonban rengeteg erő lép működésbe, amint a kerék megpördül.

Pszichológiai elemek a rulett játékokban

Pszichológiai elemek a rulett játékokban

ArrowarrowVISSZA A TARTALOMHOZ

Tudod-e használni a tudományt és a matematikát, hogy megjósold a rulettasztal kimenetelét?

A matematika segítségével megmondani, hogy a golyó hova esik a tényleges keréken.

A matematika segítségével megmondani, hogy a golyó hova esik a tényleges keréken.

Gyakran látni, hogy az emberek mindent megtesznek azért, hogy a rulettjátékok kimenetelét megjósolják, hogy kitalálják azokat a helyeket, ahol a golyónak a legnagyobb esélye van a landolásra. Az emberek számos elméletet alkottak az ilyen becslésekhez, amelyek közül néhány tisztán a matematikán és a tudományon alapul, sok azonban értelmetlen mítoszokon és babonákon is.

Néhány ilyen elmélet meglehetősen híressé vált. Néhány közülük a következő:

  • Egy játékoscsoport az 1970-es években számítógépek segítségével próbálta legyőzni a kereket, de a számítógépek végül elromlottak a kaszinóban, és a kísérlet kudarcba fulladt.
  • A rulettcsapat a newtoni fizikát használta a kerék eredményeinek megjóslására.
A rulettkerék elhaladt, és hogyan ütközött a golyó a kerék peremén. Jósold meg a győzelmet.

A rulettkerék elhaladt, és hogyan ütközött a golyó a kerék peremén. Jósold meg a győzelmet.

Sok vad történet szól arról, hogy az emberek mindenféle módon próbálják legyőzni a rulettgépet. Az 1970-es évek végén egy Doyne Farmer nevű végzős hallgató és barátai számítógépek segítségével próbálták meg legyőzni a rulettkereket. Doyne besétált egy kaszinóba, a mellkasára szíjazott egyedi számítógépet viselt, és úgy programozta a számítógépet, hogy az megmondja neki, hova tegye meg a tétjeit. Néhány szolenoid mágnest használt, amelyek vibráltak, és megmondták neki, hogy hova tegye meg a téteket. Minden tőle telhetőt megtett, de aztán a rendszer meghibásodott, és apró áramütéseket kapott. Hogy megmentse az életét, elrohant a legközelebbi vécéhez, és megpróbálta megjavítani a számítógépet. Bármennyire is érdekesnek tűnik ez a történet, szegény Doyne végül kudarcot vallott, és ezt a projektet aztán a The Newtonian Casino című könyvben írták le.

Ezek a srácok mindent megpróbáltak, hogy legyőzzék a rulettkereket, de soha nem találtak megbízható és működő módszert, a kerék túl bonyolult volt ehhez, a számítások pedig szuperkomplikáltnak tűntek. Ha már az események jelenlegi forgatókönyvéről beszélünk, el kell gondolkodnunk azon, hogy hol tartunk jelenleg a kerék legyőzésének módját célzó fejlesztésünkben.

A rulett egy egyszerű játék, ha belegondolunk, a kerék mindkét irányba forog, a krupié pedig az egyik irányba forgatja a kereket, a másik irányba pedig a golyót. A golyó ezután megfordul a kerék körül, és a kerék egy helyére érkezik. A jobbiknak egy számot, egy számtartományt vagy egy színt kell választania. Ha a játékos jóslata helyesnek bizonyul, megnyeri a nyereményt.

Illegális kezdetleges számítógép rejtett, hogy lássuk, hol megy el a labda és hol talál a labda.

Illegális kezdetleges számítógép rejtett, hogy lássuk, hol megy el a labda és hol talál a labda.

ArrowArrowVISSZA A TARTALOMHOZ

Newton mozgástörvényei a rulettre alkalmazva

Minden rulettkerék különbözik a másiktól.

Akeréken és a golyón kívül sok más tényező is szerepet játszik, amikor a kerék forog, a kaszinó légköri viszonyai, a számok közötti bordák mérete, a kis akadályok, amelyek a golyót egy térben tartják, amikor az földet ér, és a gravitáció, minden számít, amikor a golyó forog.

Mindezek a jellemzők szuper véletlenszerű játékká teszik a rulettet, és úgy tűnik, lehetetlen megtalálni és megjósolni, hol fog landolni a golyó. Azonban csak ismerned kell a keréknek azt a területét, ahol a golyó landolni fog, és ez hatalmas, több mint 40%-os előnyhöz juttat téged másokkal és a kaszinóval szemben.

Az amerikai kaszinók átlagos árrése a játékosok felett körülbelül 5,26%, ami nagyon nagy. Európában ez lényegesen kevesebb, és a házak csak körülbelül 2,7%-ot tarthatnak meg, mivel az európai rulettkerékben csak egy nulla van, az amerikai rulettben pedig 2 nulla.

Newton törvényei és gondos megfigyelés a relatív sebességek és a szögsebesség előrejelzéséhez.

Newton törvényei és gondos megfigyelés a relatív sebességek és a szögsebesség előrejelzéséhez.

ArrowarrowVISSZA A TARTALOMHOZ

Király kísérletek különböző rulettjátékosok által a kerék legyőzésére!

Íme egy érdekes történet arról, hogy az emberek a technológia segítségével próbálják legyőzni a kereket.

Amikor Doyne Farmer először lépett be a kaszinóba, két vendégnek öltözött ember valami különlegeset vitt magával. Számítógépeket hoztak magukkal a kaszinóba. A számítógépek cipő formájában voltak a lábukon. Ezeket a számítógépeket különböző kapcsolókkal irányították, amelyeket a lábujjaik alatt helyeztek el. Úgy irányították a számítógépet, hogy a lábujjaikkal megkocogtatták a kapcsolókat.

A számítógépet, amit ezek a fickók a rulettkerék legyőzésére használtak, kifejezetten erre a munkára tervezték és programozták. Elsősorban két dolgot csinált: a játék előtt beállította a kerék paramétereit, például a golyó lassulásának sebességét, a kerék forgásának sebességét, a golyó esési sebességét, azt, hogy mikor mutat a golyó bármilyen billenést vagy fordulást stb.

A számítógép következő és legfontosabb munkája akkor kezdődött, amikor a kísérlethez szükséges tényleges játék elkezdődött. Miközben a kerék és a labda pörgött, a játékos a cipőkön lévő kapcsolókat koppintotta meg, amikor a kerék egy bizonyos helye a labda alatt haladt el. A számítógép mindezt az információt felhasználta a golyó és a kerék sebességének kiszámításához, és végül ki kellett számolnia azt a helyet, ahol a golyó meg fog állni. Miután sikeresen kiszámította a helyet, a számítógép szupergyenge rádiójelek segítségével továbbította eredményeit a másik számítógépnek. Ezt a második számítógépet egy másik játékoshoz szíjazták, és ez a számítógép a játékos mellkasára erősített különböző elektronikus mágnesek segítségével közölte a játékosnak az eredményt.

Ezek a srácok zseniálisak voltak, és kifejlesztettek egy speciális kódot, amely a mágnesek mozgása alapján megmondta a megjósolt számot. Ez a játékos, akire az elektromágneseket felcsatolták, ezután az adott számra tette meg a téteket, és a biztonság kedvéért a kiszámított szám oldalán lévő többi számra is tett.

Mindezek a kísérletek nagyon fejlettnek és hi-tech-nek tűnhetnek, de a tényleges gyakorlatban soha nem adták meg azt a 40 százalékos előnyt, amit a laboratóriumukban megfigyeltek. Ezek az eltérések a tényleges gyakorlatban főként az izzadság okozta rövidzárlatok, a laza vezetékek és a gyenge rádiókapcsolatok miatt történtek.

Farmer csapata ezután elhatározta, hogy kifejleszt egy továbbfejlesztett rendszert, de több mint 20 évbe telt, mire egy másik működő rendszert fejlesztettek ki, amely javított az előző rendszeren. Ezúttal is az egész számítógépes rendszer a cipőbe került. Mégis, ezúttal olyan intézkedéseket hoztak, amelyek megvédték a számítógépet a rövidzárlatoktól, és a kaszinóhatóságok számára is megnehezítették ezeknek a számítógépeknek a felderítését.

A csapat nagyon magabiztos volt ezzel a gyantablokkokba helyezett új számítógép-összeállítással, és immunis volt az olyan problémákra, mint az izzadás és a laza vezetékek. A csapat kipróbálta ezt az elrendezést a Binion's kaszinóban Vegasban. A számítógép első eredménye meglehetősen hatékonynak bizonyult, azt mondta nekik, hogy az 1, 13, 24 és 36-os számokra kell fogadniuk, és a golyó valóban a 13-as számon landolt, ez 35-szörös jutalmat fizetett a csapatnak. Ez a kísérlet valóban működőképesnek tűnt az induláskor. Mégis, végül a két számítógépes egység közötti rádiókommunikáció nagyon lassúvá vált, mivel a kaszinókban sok elektromágneses zaj terjedt, és a csapat végül elvetette az ötletet.

Videó: Roulette Fizika - A játék mögötti tudomány és matematika

Játsszon most

A fizika alapelveinek és a modern technika előnyeinek kihasználása online lehetetlen.

ArrowarrowVISSZA A TARTALOMHOZ

Tudod-e használni a fizikát, hogy legyőzd a kaszinókat a rulettben?

Mint korábban említettük, Farmer és csapata ígéretesnek tűnő állást foglalt el a kaszinóban a rulettkerék legyőzésében. Mégis, a technológia állapota akkoriban nem volt túl hi-tech, és a csapat számos technikai problémával szembesült a kísérletükkel kapcsolatban. A számítógépes rendszert a nulláról kellett kifejleszteniük, és szó szerint maguknak kellett megtervezniük a számítógépet, összeszerelniük az összes alkatrészt. Abban az időben szuper nehéz volt számítógépet tervezni, még a nagy iparági vezetők számára is.

Az ehhez hasonló technikai nehézségek manapság már nagyjából nem jelentenek problémát, mivel a számítások elvégzéséhez szükséges összes számítási teljesítményt kis egységekbe lehet beépíteni, amelyeket bárhová el lehet helyezni, és kamerákkal rögzíteni lehet a rulettről készült felvételeket, hogy mérni lehessen a különböző dinamikákat, például a golyó irányát és sebességét. A rulett előrejelzésével kapcsolatos bizonyos nehézségek azonban továbbra is fennmaradnak, és nincs valószínűsíthető módszer ezek legyőzésére.

Például a kommunikáció, az információ rögzítése és a lassú fejlődés problémái, amelyekkel az ember szembesül, amikor megpróbálja legyőzni a rulettkereket. A különböző számítógépes egységek elrejtése a kaszinókban szintén kihívást jelent, mivel a kaszinók tudják, hogy az emberek folyamatosan próbálják legyőzni őket a különböző technológiákat használó játékokban. A kaszinók nem csak olyan dolgokat engednek meg, mint a kamerák és a számítógépes eszközök használata a kaszinókon belül, és külön figyelmet szentelnek azoknak a játékosoknak, akik kivételesen nyernek.

Tehát összefoglalva azt lehet mondani, hogy talán nem teljesen lehetetlen legyőzni a fizikai kaszinókat a rulettjátékokban, de erre nincsenek létező módszerek. Egy kis kreativitással ez talán sikerülhet, de egyelőre nincsenek olyan lehetséges bizonyítékok, amelyek szerint az emberek sikeresen legyőzték volna a kaszinókat.

Másrészt az online asztali játékok esetében teljesen lehetetlen megjósolni a rulettjátékok eredményeit, mivel az eredmények a véletlenszám-generátorok kimenetén alapulnak, amelyek teljesen véletlenszerűek és kiszámíthatatlanok.

ArrowArrowVISSZA A TARTALOMHOZ

Gyakran Ismételt Kérdések - Rulettkerék legyőzése

Az élő rulett játék fizikájával kapcsolatos gyakori kérdések és válaszaik

Melyek azok a fő fizikai fogalmak, amelyek befolyásolják a rulettkerék eredményeit? Arrow Arrow

Newton fizikai törvényei állnak a rulettkerék működése mögött, és érdemes többet megtudni és elolvasni róluk, hogy megértsük, hogyan működik a mozgás a rulettkerékben.

Meg lehet magyarázni a rulett mögött álló tudományt egyszerűbben? Arrow Arrow

A rulett működése mögött meghúzódó tudomány egyszerű. Egy nagy forgó kereket egy irányba pörgetünk, és a rulettgolyót az ellenkező irányba pörgetjük. A forgó golyó a keréken lévő kis terek között pattog, majd megpihen az egyik ilyen térben. Ennyire egyszerű a dolog.

Meg lehet-e jósolni a rulettkerék kimenetelét? Arrow Arrow

Nem, jelenleg nem lehet megjósolni a rulettkerék kimenetelét, még a számítógépek és más számítási technológiák használata után sem. Azt azonban valóban meg lehet jósolni, hogy a golyó mely terekben landolhat. Mégis, elektronikus számolóeszközökre van szükség, és ennek megakadályozása érdekében a kaszinók nem engedik be az elektronikus eszközöket a kaszinó helyiségeibe.

Lehet experiemnt elektronikus eszközökkel a kaszinókban? Arrow Arrow

Nem, nem lehet. A legtöbb kaszinó nem engedélyez semmilyen elektronikus eszközt a kaszinókban. Ha rajtakapnak egy ilyennel, komoly bajba kerülhetsz.

Vannak olyan matematikai alapelvek, amelyek a fizika törvényeihez kapcsolódnak, és amelyek akkor lépnek működésbe, amikor a rulettkerék forog? Arrow Arrow

Igen, létezik a matematikának egy káoszelmélet néven ismert ága, amely az érzékeny körülmények dinamikus rendszerekre gyakorolt hatását tanulmányozza. Olyan dolgokat vizsgál, amelyeket lehetetlen megjósolni, mint például az időjárási minták és az agyban lévő elektromos impulzusok. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a káoszelmélet alapelvei alkalmazhatók az olyan szerencsejátékokra, mint a kaszinó rulett.